6 Şubat 2012 Pazartesi

Anemone ~umutlar ve hayaller~


Az önce bir mahou shoujo animesi ararken denk geldim bu kısa animeye. Konunun mahou shoujo ile alakası yok genel olarak beğendim ama Spirited Away sayesinde her tren bekleyen kızla içimde "yine biri esinlenmiş" hissi oluşuyor. Ama sanırım bu tren esinlenmesi Sprited Away'den değil de Miyazawa Kenji'nin bütün Japonyaca sevilen Night on the Galactic Railroad kitabından kaynaklanıyor. (Şu kitabın adam gibi bir tercümesi yok ki alıyım.)

Anemono'nun hikayesi, harikalar diyarına sürüklenmiş bir kız hakkında. İç dünyasının -kalbinin- derinliklerine inerek kaybettiği önemli şeyi bulmasını anlatıyor.



5 dakikalık bu kısa animasyon hakkında yönetmeni Yamamoto Junichi:

"Bu animasyonu bir geleceğe sahip olmadıklarını düşünen Japon insanlar için yaşama umudu hakkındaki kendi düşüncemi ifade etme amacıyla yaptım. Japonya'da, intihar teşebbüslerinin sayısı 10 yıldır yıllık olarak 30000'i aşkın ki bu Irak Savaşında ölen ABD askerlerinin sayısının on katına denk geliyor.

Herkesin çocukluğunda hayalleri olduğunu ve umutla yaşadığına inanıyorum. Ancak, bana öyle geliyor ki insanlar hayallerini unutuyor veya kaybediyor ve büyüdükçe aynı rutinlere saplanıp kalıyor.

Japonya'nın ana problemlerini çözecek güce sahip olmasam da hayatlarındaki bütün engelleri aşabilsinler diye umarım insanlara hayaller, umutlar ve cesaret verebilirim. Bu nedenle bu animasyonu yaptım," diyor.

6 yorum:

  1. Gerçekten güzel bir şeyi anlatmaya çalışmış ama ben pek sevemedim... Orjinal bazı fikirleri klişe diğer fikirlerle birleştirip ortaya enteresan bi animasyon çıkarmış.

    YanıtlaSil
  2. Amacı ve hikaye güzel ama daha az klişe olsaydı güzel olurdu bi de açıklamada bi ABD yalakalığı sezdim :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, evet. İşin o kısmından tiksindim zaten. İntihar Japon kültüründe büyük bir yere sahip. Umutlarını kaybettiklerinden değil genelde gururları kırıldığı ve utanç içinde yaşamak istemedikleri için intihar ediyorlar. Yüzlerce yıllık bir davranış şekli. ABD'nin dandik kapitalist planları için yabancı bir ülkeye dalıp öldürülen askerleri niye karıştırmış ki... Wonderland alıntısından bile belli gerçi niye karıştırdığı ya, gece gece neyse :) Not:Tabi ki intihar etmesin kimse. Hayattan değerli bir şey yok

      Sil
    2. Bir de sanırım ikinci bir hayata inandıkları için daha kolay mı geliyor artık? Gurur da bir etken ama bu kadar azimli bir milletin bu kadar kolay umutsuzluğa düşmesi de gerçekten ilginç. Biraz da toplumsal olarak "böyle yaşayacağına onurunla öl" baskısı var sanırım zincirleme gelişiyor.

      Bu konuyla alakalı bir de colorful filmi var sevmiştim.

      http://myanimelist.net/anime/8142

      Sil
    3. Haklısın. 4 büyük dinde intihar demek cehennemi boylamak demek. O yüzden bizim kültürümüzde çok yabancı ama onlar için intihar restart gibi bir şey. Yeni bir hayata başlancak nasılsa diye daha kolay intihar edilebilir. Bi de gerçekten Japonya'daki toplum baskısı ve dışlamanın daha aşırısı belki ancak Çin'de vardır. Çok acımasızlar. İnsanlara hayatı zehir ediyor ve başka yol bırakmıyor olabilirler.

      Film'de çok güzele benziyor. Puanı da iyi. İzleme listeme ekledim :)

      Sil
  3. Reerkarnasyon fikri hindistan civarlarında daha yaygın olan bir fikir o da, cast sisteminden dolayı alt seviyede bulunan insanlar bir sonraki hayatımda bir üst basamakta olacağım o yüzden şimdilik idare edeyim mantığında yaşasın diye halen devam ediyor.

    en yaygın din olan shinto da reerkasyon fikri sadece tanrısal varlıklar için var olduğu düşünülüyor.

    japonyada daha çok toplum > birey fikri öne çıktığından böyle davranışlar olduğunu düşünüyorum. toplum için yararlı olamayan bireyler toplum için negatif bir kattıda bulunuyorum deyip kendini asıyor. üniversite bursları iptal edilen ögrencilerin veya başarısız iş adamlarının kendini asması buna örnek bana göre.

    zaten eski zamanlardan beri böyle garip davranışlar var bu adamlar. böyle bir dojo da üstat kötü bir davranışta bulunursa bütün öğrencileri intihar ediyormuş üstadımız böyle birşey yaptı biz yaşayamayız diye (seppuku mevzusu).

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategoriler

Anime (103) shounen (58) Komedi (33) Manga (29) dram (28) aksiyon (26) Slice of Life (23) doğaüstü (18) Bleach (16) Haber (16) shoujo (16) düşlem (13) gizem (13) Nichijou (11) Seinen (10) macera (10) korku (9) Kyoto Animation (8) Zombie Loan (8) Light Novel (7) Müzik (7) OST (7) bilim kurgu (6) kış 2012 (5) Binchou-tan (4) Harem (4) Kyou Kara Maoh (4) Natsume Yuujinchou (4) ToraDora (4) froth-bite (4) mecha (4) Ecchi (3) Puella Magi Madoka Magica (3) Shakugan no Shana II (3) Tarihi (3) hayao miyazaki (3) mahou shoujo (3) Baka to Test (2) Danshi Koukousei no Nichijou (2) Fangirling (2) Ika Musume (2) Kurenai (2) Kurogane no Linebarrel (2) Maria+Holic (2) OVA (2) Shugo Chara (2) Skip Beat (2) Takvim (2) Tegami Bachi (2) Toshokan Sensou (2) bishounen (2) ef - a tale of memories (2) isao takahata (2) psikolojik (2) rinne no lagrange (2) studio ghibli (2) AAA (1) Adarushan no Hanayome (1) Akagami no Shirayuki Hime (1) Akikan (1) Akuma to Dolce (1) Allison to Lillia (1) Anket (1) Ashita no Yoichi (1) Azumanga Daioh (1) Baby Princess (1) Birdy the Mighty (1) Bokura Wa Itsumo (1) Chi's Sweet Home (1) Double Arts (1) Eensy Weensy Monster (1) Freedom (1) Fullmetal Alchemist (1) Genji Monogatari Sennenki (1) Genshiken (1) Gosick (1) Hakushaku to Yousei (1) Hana to Akuma (1) Hetalia Axis Powers (1) Hidamari Sketch (1) Honey Hunt (1) Hoshi wa Utau (1) Inuyasha (1) Itazura na Kiss (1) Junk Town (1) Kamisama Dolls (1) Kemono no Souja Erin (1) Kigeki (1) Kiniro no Corda (1) Koibana Koiseyo Hanabi (1) Konnichiwa Anne (1) Koukaku no Regios (1) Kurokami (1) Kuroshitsuji (1) Kyou Koi wo Hajimemasu (1) Kyousogiga (1) Last Exile (1) Lovely Complex (1) Mahou Tsukai ni Taisetsu na Koto - Natsu no Sora (1) Maria-sama ga Miteru (1) Muv-Luv (1) Nodame Cantabile (1) Number (1) Nurarihyon no Mago (1) OAV (1) ONA (1) Otoyomegatari (1) Planetes (1) Psyren (1) RideBack (1) Romantik (1) Sangatsu no Lion (1) Sekai Meisaku Gekijou (1) Sekirei (1) Shout (1) Shuhei Kita (1) Sket Dance (1) Soul Eater (1) Sousei no Aquarion (1) Special A (1) Stranger - Mukou Hadan (1) Viper's Creed (1) Wallpaper (1) White Album (1) Z-Mazinger (1) Zettai Heiwa Daisakusen (1) a channel (1) ame to shoujo to watashi no tegami (1) anemone (1) aniplex (1) another (1) arete hime (1) askeri (1) detective conan (1) figür (1) flcl (1) fruits basket (1) fumiko no kokuhaku (1) fushigi yuugi (1) gainax (1) ghibli müzesi (1) goro miyazaki (1) hiiro no kakera (1) iblard jikan (1) inoue naohisa (1) inu x boku SS (1) japonya (1) josei (1) kill me baby (1) koisento (1) lucky star (1) mashiro no oto (1) mimi wo sumaseba (1) monster (1) neon genesis evangelion (1) out of sight (1) oyun (1) recorder to randoseru (1) sayonara zetsubou sensei (1) seiyuu (1) shaft (1) shitsuren chocolatier (1) sinema (1) smut (1) sora no woto (1) the pillows (1) tokyo (1) tokyo marble chocolate (1) un-go (1) vinland saga (1) watashi ni xx shinasai (1) yamanade (1) yuki kajiura (1) zero no tsukaima (1)