Az önce bir mahou shoujo animesi ararken denk geldim bu kısa animeye. Konunun mahou shoujo ile alakası yok genel olarak beğendim ama Spirited Away sayesinde her tren bekleyen kızla içimde "yine biri esinlenmiş" hissi oluşuyor. Ama sanırım bu tren esinlenmesi Sprited Away'den değil de Miyazawa Kenji'nin bütün Japonyaca sevilen Night on the Galactic Railroad kitabından kaynaklanıyor. (Şu kitabın adam gibi bir tercümesi yok ki alıyım.)
Anemono'nun hikayesi, harikalar diyarına sürüklenmiş bir kız hakkında. İç dünyasının -kalbinin- derinliklerine inerek kaybettiği önemli şeyi bulmasını anlatıyor.
5 dakikalık bu kısa animasyon hakkında yönetmeni Yamamoto Junichi:
"Bu animasyonu bir geleceğe sahip olmadıklarını düşünen Japon insanlar için yaşama umudu hakkındaki kendi düşüncemi ifade etme amacıyla yaptım. Japonya'da, intihar teşebbüslerinin sayısı 10 yıldır yıllık olarak 30000'i aşkın ki bu Irak Savaşında ölen ABD askerlerinin sayısının on katına denk geliyor.
Herkesin çocukluğunda hayalleri olduğunu ve umutla yaşadığına inanıyorum. Ancak, bana öyle geliyor ki insanlar hayallerini unutuyor veya kaybediyor ve büyüdükçe aynı rutinlere saplanıp kalıyor.
Japonya'nın ana problemlerini çözecek güce sahip olmasam da hayatlarındaki bütün engelleri aşabilsinler diye umarım insanlara hayaller, umutlar ve cesaret verebilirim. Bu nedenle bu animasyonu yaptım," diyor.
Amacı ve hikaye güzel ama daha az klişe olsaydı güzel olurdu bi de açıklamada bi ABD yalakalığı sezdim :p
YanıtlaSilBir de sanırım ikinci bir hayata inandıkları için daha kolay mı geliyor artık? Gurur da bir etken ama bu kadar azimli bir milletin bu kadar kolay umutsuzluğa düşmesi de gerçekten ilginç. Biraz da toplumsal olarak "böyle yaşayacağına onurunla öl" baskısı var sanırım zincirleme gelişiyor.
SilBu konuyla alakalı bir de colorful filmi var sevmiştim.
http://myanimelist.net/anime/8142
Reerkarnasyon fikri hindistan civarlarında daha yaygın olan bir fikir o da, cast sisteminden dolayı alt seviyede bulunan insanlar bir sonraki hayatımda bir üst basamakta olacağım o yüzden şimdilik idare edeyim mantığında yaşasın diye halen devam ediyor.
YanıtlaSilen yaygın din olan shinto da reerkasyon fikri sadece tanrısal varlıklar için var olduğu düşünülüyor.
japonyada daha çok toplum > birey fikri öne çıktığından böyle davranışlar olduğunu düşünüyorum. toplum için yararlı olamayan bireyler toplum için negatif bir kattıda bulunuyorum deyip kendini asıyor. üniversite bursları iptal edilen ögrencilerin veya başarısız iş adamlarının kendini asması buna örnek bana göre.
zaten eski zamanlardan beri böyle garip davranışlar var bu adamlar. böyle bir dojo da üstat kötü bir davranışta bulunursa bütün öğrencileri intihar ediyormuş üstadımız böyle birşey yaptı biz yaşayamayız diye (seppuku mevzusu).