10 Kasım 2011 Perşembe

Puella Magi Madoka Magica


梶浦由記 {Yuki Kajiura} - Sis puella magica!

DOWNLOAD 01 - Sis puella magica!.mp3

Mahou Shoujo Madoka Magica, Puella Magi Madoka Magica veya kısa adıyla Madoka, döneminin en çok konuşulan animesiydi. İlk 3 bölümü çok fazla ilgi çekmedi (ki gerçekten ilgi çekici bir yönü bulunmamakta ilk bölümlerin), ancak daha sonraki bölümler ile izleyici sayısı katlanarak arttı. Bunun nedeniyse konunun ilerleyişi beklenenin oldukça dışında. İlk bölümleri izleyenler veya sadece animenin afişine bakanlar anime hakkında çok büyük bir ihtimalle yanlış bir ilk izlenime sahip oluyor çünkü animenin verdiği ilk izlenim ile asıl konu arasında uçurum var. İlk 2 bölümünü izleyenler standart mahou shoujo animesi olduğunu düşünüp izlemeyi bırakmıştı (tabii sonradan bir çogu geri döndü bu anime neymiş diye).

Animenin yapımında oldukça fazla sayıda ünlü isim var; yapımcı firma Shaft (son dönemlere Bakemonogatari ile damgasını vurmuştur), senaryo yazarı Uragochi Gen (Fate/Zero ve Saya no Uta isimli visual novel yazarı), müziklerde ise Kajiura Yuki (Mai Hime).


梶浦由記 {Yuki Kajiura} - Salve, terrae magicae

DOWNLOAD 02 - Salve, terrae magicae.mp3

İlk olarak genel mahou shoujo konseptine bakalım. Bu tarzda normal bir şekilde hayatını sürdüren liseli (veya ortaokullu) bir sürü kızımız var bunlar yaşamlarını sürdürürken bir şekilde bir canlı (familiar deniliyor ufak hayvan şeklinde oluyor genelde bunlar) ile karşılaşır. Familiar bu kızlara bazı güçler verir ve kötülüklere karşı savaşmasını ister. Bu kızlar da kendi aralarında gruplanarak kötülüklere karşı savaşır bir yandan aşık olurlar çaktırmadan lise hayatına devam ederler sonlara doğru drama girmeye çalışır kızlardan biri ölür, diğerleri süper güçleri ile diriltmeye çalışırlar şeklinde konu gelişir genelde. Bu tarzda eski ama en bilinen örnek Sailor Moon olur sanırım. Yenilerden ise Nanoha'yı sayabiliriz.

Madoka da aynı şekilde konuya başlıyor. Normal bir okul hayatı yaşayan Madoka (ana karakterin adı da Madoka -çok ilginç- o yüzden karışıklık olabilir ama çok sorun olmaz sanırım) bir gün alışverişe çıkmışken bir yardım sesi duyar. Kafasının içinde duyduğu bu sese ilk başta anlam veremez ancak daha sonra bir şekilde bu sesin geldiği kaynağa doğru ilerlemeye başlayınca kedi benzeri bir yaratığın bir kızdan kaçmaya çalıştığını görür. Yanındaki bir arkadaşı ile birlikte bu canlıyı kızdan korur (kızın elinde de ufak bir kalkan var bu arada), onu takip eden kız da birkaç laf ederek oradan uzaklaşır. Kurtardığı yaratık da bildiğimiz teklifini yapar: "Bana kötülüklere karşı savaşmama yardım et ben de senin bir dileğini gerçekleştireyim."



梶浦由記 {Yuki Kajiura} - Decretum

DOWNLOAD 01 - Decretum.mp3

Şimdi Madokayı bu kadar özel yapan detaylara geçelim. İlk olarak kötülüklere karşı savaştıkları yerler gerçekten çok değişik. Yani tanımlayacak olursak bazı yerlerde dantelli bir arka planda bıyıkları olan pamuk toplarına karşı savaşıyor, bazı yerlerde arka planda pasta olan bir yerde şekerlemelere karşı savaşıyor. Ancak beklenenin aksine bu çocukça bir hava kazandırmaktan çok daha karanlık bir hava oluşturuyor. Bıyıklı pamuk topları ile nasıl karanlık bir atmosfer oluyor derseniz yapmışlar bir şekilde.


İkinci olarak ise arka planda geçen küçük detaylar. Mesela ikinci bölümde bir duvarda almanca olarak Faust romanında bir alıntı yer alıyor (faust in hikayesi ana hikayeye benziyor ancak bu sefer bir şeytan ile anlaşma yapılmasını anlatır), aralarda çıkan garip yazılar aslında gerçekten bir alfabe ve bunun çözümünü yapmış kişiler var internette tam olarak şifresi çözülmüş halini yayınladılar. Üçünçü ve en önemlisi ise hikayenin tam olarak sonlara kadar açılmaması ancak ipuçları vermesi. Yani ne tam olarak herşeyi biliyoruz ne de böyle hiçbir şeyi anlamadan hikayenin akmasını izliyoruz. Bu ipuçları ile seyircinin de olayları düşünmesi sağlanıyor ki Madoka'nın en büyük başarısı bu oldu. Anime yayınlanırken 5-6 farklı teori vardı ve hepsi kendi içinde tutarlı idi. Sonlara doğru bir tanesi daha öne çıktı ve gerçek olduğu sondan 2 bölümden önce onaylandı. Anime izleyenler için bu gerçekten hoş bir durum idi.


梶浦由記 {Yuki Kajiura} - Scaena felix

DOWNLOAD 12 - Scaena felix.mp3

Teknik özelliklere geçersek görüntü olarak oldukça iyi iş yapılmış. Yapımcı stüdyo Shaft genelde statik kareli animeleri ile tanınır (Bakemonogatari de bu işi bir bölümde abartmışlardı hareketli sahne sayısı baya bir az idi) ancak Madoka'da dengeyi tutturmuşlar. Shaft tipi hızlı kare geçişleri olduğu gibi oldukça hareketli aksiyon sahneleri de yer alıyor. Ama asıl göz alan renklendirmeler, değişik bir tarz renklendirme kullanılmış özellikle karanlık olan sahnelerde bu dikkati çekiyor ve aralardaki renkli objelerke bşrlikle hoş bir kontast oluşturuyor. Karakter çizimlerinde ise ilk dikkati çeken kesinlikle "geniş yüzler". İnternette oldukça dalga konusu oldu bu, bazıları pek beğenmiyor, tercih meselesi.

{Asuka'nın notu: Aslında Aniplex & Shaft'ın işbirliğinde yapılan bir diğer anime, yakında 4. sezonu çıkacak olan Hidamari Sketch de bu tarz çizimlere ve aynı ilginç animasyon tarzına sahip. Kısaca bu ikili yıllardır bu güzel tarzı kullanıyor. Hidamari Sketch sevenlerin çoğu da konusunun yanında bu animasyon tarzına bayılıyorlar.

Ve değinmeden geçemeyeceğim; Borastus'un bu animeyle bukleli kız hayranlığı farklı boyutlara ulaştı.}


Seslendirme oldukça başarılı, seiyuu'ların çoğu başka ünlü animelerde de yer alan isimler. Ama asıl müzik konusunda Madoka öne çıkıyor. Yuki Kajiura çok iyi bir iş çıkarmış ve özellikle kapanış şarkısı çok güzel.

Satış istatisliğine bakacak olursak 70 bine yakın dvd ve bluray satışı ile Madoka tüm zamanların en çok satan animeleri arasında yer almakta: Puella Magi satış istatistikleri

Animede çalan bütün arkaplan şarkıları için indirme linki : Nipponsei Torrent

Son olarak ise bir başvuru kaynağı olarak puella magi wiki yi yazmak gerek bütün küçük detaylar, teoriler ve benzeri bütün bilgilerin toplandığı site: Puella Magi Wiki Sayfası.

Kapanış Şarkısı

3 yorum:

  1. çok güzel bir inceleme olmuş.eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler!(^_^)V
    Linklere bağlantı koymamış Bora kuru kuru duruyor düzeltiyim bari. X_x

    YanıtlaSil
  3. Gelecekten geliyorum :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategoriler

Anime (103) shounen (58) Komedi (33) Manga (29) dram (28) aksiyon (26) Slice of Life (23) doğaüstü (18) Bleach (16) Haber (16) shoujo (16) düşlem (13) gizem (13) Nichijou (11) Seinen (10) macera (10) korku (9) Kyoto Animation (8) Zombie Loan (8) Light Novel (7) Müzik (7) OST (7) bilim kurgu (6) kış 2012 (5) Binchou-tan (4) Harem (4) Kyou Kara Maoh (4) Natsume Yuujinchou (4) ToraDora (4) froth-bite (4) mecha (4) Ecchi (3) Puella Magi Madoka Magica (3) Shakugan no Shana II (3) Tarihi (3) hayao miyazaki (3) mahou shoujo (3) Baka to Test (2) Danshi Koukousei no Nichijou (2) Fangirling (2) Ika Musume (2) Kurenai (2) Kurogane no Linebarrel (2) Maria+Holic (2) OVA (2) Shugo Chara (2) Skip Beat (2) Takvim (2) Tegami Bachi (2) Toshokan Sensou (2) bishounen (2) ef - a tale of memories (2) isao takahata (2) psikolojik (2) rinne no lagrange (2) studio ghibli (2) AAA (1) Adarushan no Hanayome (1) Akagami no Shirayuki Hime (1) Akikan (1) Akuma to Dolce (1) Allison to Lillia (1) Anket (1) Ashita no Yoichi (1) Azumanga Daioh (1) Baby Princess (1) Birdy the Mighty (1) Bokura Wa Itsumo (1) Chi's Sweet Home (1) Double Arts (1) Eensy Weensy Monster (1) Freedom (1) Fullmetal Alchemist (1) Genji Monogatari Sennenki (1) Genshiken (1) Gosick (1) Hakushaku to Yousei (1) Hana to Akuma (1) Hetalia Axis Powers (1) Hidamari Sketch (1) Honey Hunt (1) Hoshi wa Utau (1) Inuyasha (1) Itazura na Kiss (1) Junk Town (1) Kamisama Dolls (1) Kemono no Souja Erin (1) Kigeki (1) Kiniro no Corda (1) Koibana Koiseyo Hanabi (1) Konnichiwa Anne (1) Koukaku no Regios (1) Kurokami (1) Kuroshitsuji (1) Kyou Koi wo Hajimemasu (1) Kyousogiga (1) Last Exile (1) Lovely Complex (1) Mahou Tsukai ni Taisetsu na Koto - Natsu no Sora (1) Maria-sama ga Miteru (1) Muv-Luv (1) Nodame Cantabile (1) Number (1) Nurarihyon no Mago (1) OAV (1) ONA (1) Otoyomegatari (1) Planetes (1) Psyren (1) RideBack (1) Romantik (1) Sangatsu no Lion (1) Sekai Meisaku Gekijou (1) Sekirei (1) Shout (1) Shuhei Kita (1) Sket Dance (1) Soul Eater (1) Sousei no Aquarion (1) Special A (1) Stranger - Mukou Hadan (1) Viper's Creed (1) Wallpaper (1) White Album (1) Z-Mazinger (1) Zettai Heiwa Daisakusen (1) a channel (1) ame to shoujo to watashi no tegami (1) anemone (1) aniplex (1) another (1) arete hime (1) askeri (1) detective conan (1) figür (1) flcl (1) fruits basket (1) fumiko no kokuhaku (1) fushigi yuugi (1) gainax (1) ghibli müzesi (1) goro miyazaki (1) hiiro no kakera (1) iblard jikan (1) inoue naohisa (1) inu x boku SS (1) japonya (1) josei (1) kill me baby (1) koisento (1) lucky star (1) mashiro no oto (1) mimi wo sumaseba (1) monster (1) neon genesis evangelion (1) out of sight (1) oyun (1) recorder to randoseru (1) sayonara zetsubou sensei (1) seiyuu (1) shaft (1) shitsuren chocolatier (1) sinema (1) smut (1) sora no woto (1) the pillows (1) tokyo (1) tokyo marble chocolate (1) un-go (1) vinland saga (1) watashi ni xx shinasai (1) yamanade (1) yuki kajiura (1) zero no tsukaima (1)