21 Nisan 2012 Cumartesi

Shoujo & Smut mangalar {kızlara özel bir yazı}

Midnight Secretary
Az önce Kyou Koi wo Hajimemasu'nun live action filminin fragmanını gördüm de tekrar hatırladım okuduğum yüzlerce shoujo ve smut mangayı. Kyou, Koi wo Hajimemasu da bunlara dahil. Bazı shoujolar çok güzel Kare Kano, Hana Kimi, Skip Beat gibi ama bazıları da aşırı derecede "İpek Ongun - Bir Genç Kızın Günlüğü" tadını veriyor. Gerçi Minami Kanan'ın mangaları genelde smut sayılır. Çekingen, sıradan kız - dışarıdan kaba ama aslında çok duygusal popüler erkek klişesi çok vardır. Ama her türün iyisi var kötüsü var buna göre yargılamayın derim. Mesela ENJOUJI Maki ve OHMI Tomu çok iyi smut yazarlar/çizerler. Private Prince ve Midnight Secretary çok güzellerdi. Private Prince tam bir günümüzde geçen prens hikayesiyken; Midnight Secretary'de ise vampir adamı (henüz Twilight'ın bu kadar cılkının çıkmadığı bir dönemde) karşıma çıkardığından acaip sevmiştim. Tabii ki bunların hepsinde erkekler ne kadar kaba ve adi davranışlarda bulunurlarsa bulunsunlar hepsi şovalye ruhludur.

MIYAGI Riko'nun Love Monster'ı da çok keyifli bir shoujo/smut'dır. Örneklerim genelde doğaüstü çünkü, normal hayattaki bir aşk ilişkisi ne kadar ilgi çekici olabilir? Love Monster'daki karakter gibi siyah dev kanatları olan seksi bir Tengu olmadığı sürece pek ilgi çekici gelmiyor. SAKURAKOJI Kanoko'nun Black Bird mangası güzel gidiyorsa da diğer mangaları çok muhteşem değildi. UKYOU Ayane ve SHIGANO Iori de bu konuda iyidir.


Koukou Debut
Shoujo'yu geçtim Seinen olan manga/animeyi posterinde kız var diye shoujo sananlar varken Shoujo okuyun/seyredin demem biraz mantıksız aslında. Genel olarak shoujolar animeye pek güzel uyarlanmıyorlar. Shounen ve ecchi mangayı çamurdan yapsan seyredilse de shoujolarda durum daha riskli. Ben de seyrederken biraz sıkılıyorum ama mangasını okumak çok daha keyifli geliyor. Kimi ni Todoke, Lovely Complex gibi çok başarılı uyarlamalar da var tabii ki... Bunun dışında shoujo animeye uyarlanıyorsa muhtemelen bir reverse harem durumu olduğundan uyarlanıyordur.

Shoujo mangalarda ilgi çekici bir konu da erkek öğretmen / kız öğrenci ilişkisi oluyor. Bunların en iyisi Sensei! adındaki mangadır diyebilirim. Her ne kadar güzel olsa da scanlation durduğu için devamını getirememiştim. Sensei!'nin mangakası muhtemelen çoğu shoujo severin bildiği Koukou Debut'u da yazan KAWAHARA Kazune. Bu da yine güzel shoujolara güzel bir örnek. Mangaka'nın şu an devam eden mangası: Aozora Yell.

Faster than a Kiss - Kisu yori mo Hayaku
Tanaka Meca'nın Faster than a kiss (Kisu yori mo Hayaku) mangası da buna çok iyi ve eğlenceli bir örnek. Okurken "puurrffss" diye güldüğüm anlar çoktur. Sailor Fuku ni Onegai adında doğaüstü diğer bir güzel mangaya sahip Tanaka Meca öğrenci - öğretmen temasında başka bir mangası daha var: 7 Jikanme Rhapsody. Bu yüzden bu konuda içinde bir ukte olduğunu düşünüyorum :)). Tanaka'nın iki öğretmeni de çok "adi :p" tipler.

Diğer bir başarılı örnek de neredeyse bütün mangalarında -özellikle Bijo ga Yajuu çok güzel bir shoujodur- aynı başarıyı gösteren Matsumoto Tomo'nun Kiss mangası. Chocolate Cosmos, Kinkyori Renai ve Tsubaki Izumi'nin Oresama Teacher da bu temaya güzel örnekler.

Bu temadan çıkıp daha normal konulu shoujolara dönersek yine herkesin bildiği kısa ama harika Beast Master örneği var. Mangakası Motomi Kyousuke'nin bütün mangalarını okudum diyebilirim hepsinde aynı şirinlik var. Dengeki Daisy de en uzun mangası ve hala devam ediyor. Mizah anlayışı ve manga içinde karakterlere yaptırdığı esprilere bayılırım. Fujiwara Kiyo da güzel shoujolar yapmış bir mangaka, özellikle Arakure güzeldir. SUZUKI Julietta'nın shoujolarında farklı tarzlar vardır: Akuma to Dolce, Karakuri Odette ve Kamisama Hajimemashita.

Penguin Kakumei
Tsukuba Sakura, çizimleri ve hikayesiyle kendisini hemen belli eden güzel hikayeler yazar: Mekakushi no Kuni ve Penguin Kakumei en güzel hikayelerindendir. OGURA Akane uzun olmayan, tadında bıraktığı eğlendirici ve şirin hikayeler yazar Mademoiselle Butterfly ve Zettai Heiwa Daisakusen en güzellerindendir. Vampire Knight'ın mangakası Hino Matsuri'nin Merupuri mangası mutlaka okunması gereken en güzel shoujo örneklerinden.

Önerebileceğim çok manga, anlatabileceğim daha fazla tema var ama son bulmayacağı kesin. Çok güzel shoujolara fazlaca örnek var ama başta da dediğim gibi berbat klişe ve bayık shoujolar da çok. Benim için en önemli unsur çizimlerin farklı olması. Genelde çoğu birbirine benziyor. Baktığımda mangakanın tarzını tanıyabilmem önemli. Genelde çizimleri güzel olan manganın hikayesi de aynı güzellikte oluyor.

6 yorum:

  1. Midnight Kiss'teki adamın (adını unuttum pardon:)saç modelinden dolayı bırakmıştım okumayı=D Smut mangada çirkin (benim için çirkin en azından) karakterler bütün havayı bozuyor malesef. Minami Kanan'ın mangalarında ise içimdeki feminist ortaya çıkıyor ve başroldeki ezik ve güçsüz kızdan, aşık olduğu 'bad boy'dan nefret ediyor...

    Bu arada Meru Puri'yi ben de çok çok seviyorum^.^ Çizimleri muhteşem!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Midnight Secretary'deki adam Touma-san ilk başta kötü çizilmiş gibi geliyor ama sonra alışıyorsun o tarza. Ne kötü çizimler var Sensei!'yi görmelisin :)

      Ama çizim olarak Tsukuba Sakura'nın erkeklerine bayılıyorum harika bir güzellikte çiziyor. (bkz. son resim :p )

      Sil
    2. bu yazıyı benim için mi yazdın :) seviyorum shoju manga okumayı ama devam etmeyen eğlenceli bitmiş ve çok süründürmeyenlerinden var mı öyle tavsiye edebileceğin muhakkak bunu oku dediğin bir manga :)

      Sil
    3. Tsukuba Sakura ve Ogura Akane'nin mangalarını okudun mu? Çok uzun değiller ve çoğu bitmiş. Shiiba Nana'nın mangaları da genelde kısa kısa ve eğlencelidir.

      Öncelikle mutlaka okunması gereken bir shoujo Kare Kano! Çok güzel, muhteşem, süper, başyapıt :pp

      Bunlar da uzunlu kısalı :p diğer aklıma gelen sevdiklerim:
      Eensy-Weensy Monster, Oyayubihime Infinity, Arakure, Aishiteruze Baby, Asa mo, Hiru mo, Yoru mo., Beast Master, Beauty is the Beast (Bijo ga Yaju), Bitter Virgin, Crossroad, Full Moon wo Sagashite, Hana no Namae, Hana Kimi, Hana to Akuma, Her Majesty's Dog, Kingyou Sou, Koko ni Iru yo!, Nadeshiko Club, Osaerarenai!, Otona Pink

      Sil
    4. tavsiyeler için çok sağ ol bunlar bana uzun süre yeter ondan sonra çalarım yine kapını :)

      Sil
    5. Tabii ki her zaman! Shoujo manga okumak çok keyifli :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategoriler

Anime (103) shounen (58) Komedi (33) Manga (29) dram (28) aksiyon (26) Slice of Life (23) doğaüstü (18) Bleach (16) Haber (16) shoujo (16) düşlem (13) gizem (13) Nichijou (11) Seinen (10) macera (10) korku (9) Kyoto Animation (8) Zombie Loan (8) Light Novel (7) Müzik (7) OST (7) bilim kurgu (6) kış 2012 (5) Binchou-tan (4) Harem (4) Kyou Kara Maoh (4) Natsume Yuujinchou (4) ToraDora (4) froth-bite (4) mecha (4) Ecchi (3) Puella Magi Madoka Magica (3) Shakugan no Shana II (3) Tarihi (3) hayao miyazaki (3) mahou shoujo (3) Baka to Test (2) Danshi Koukousei no Nichijou (2) Fangirling (2) Ika Musume (2) Kurenai (2) Kurogane no Linebarrel (2) Maria+Holic (2) OVA (2) Shugo Chara (2) Skip Beat (2) Takvim (2) Tegami Bachi (2) Toshokan Sensou (2) bishounen (2) ef - a tale of memories (2) isao takahata (2) psikolojik (2) rinne no lagrange (2) studio ghibli (2) AAA (1) Adarushan no Hanayome (1) Akagami no Shirayuki Hime (1) Akikan (1) Akuma to Dolce (1) Allison to Lillia (1) Anket (1) Ashita no Yoichi (1) Azumanga Daioh (1) Baby Princess (1) Birdy the Mighty (1) Bokura Wa Itsumo (1) Chi's Sweet Home (1) Double Arts (1) Eensy Weensy Monster (1) Freedom (1) Fullmetal Alchemist (1) Genji Monogatari Sennenki (1) Genshiken (1) Gosick (1) Hakushaku to Yousei (1) Hana to Akuma (1) Hetalia Axis Powers (1) Hidamari Sketch (1) Honey Hunt (1) Hoshi wa Utau (1) Inuyasha (1) Itazura na Kiss (1) Junk Town (1) Kamisama Dolls (1) Kemono no Souja Erin (1) Kigeki (1) Kiniro no Corda (1) Koibana Koiseyo Hanabi (1) Konnichiwa Anne (1) Koukaku no Regios (1) Kurokami (1) Kuroshitsuji (1) Kyou Koi wo Hajimemasu (1) Kyousogiga (1) Last Exile (1) Lovely Complex (1) Mahou Tsukai ni Taisetsu na Koto - Natsu no Sora (1) Maria-sama ga Miteru (1) Muv-Luv (1) Nodame Cantabile (1) Number (1) Nurarihyon no Mago (1) OAV (1) ONA (1) Otoyomegatari (1) Planetes (1) Psyren (1) RideBack (1) Romantik (1) Sangatsu no Lion (1) Sekai Meisaku Gekijou (1) Sekirei (1) Shout (1) Shuhei Kita (1) Sket Dance (1) Soul Eater (1) Sousei no Aquarion (1) Special A (1) Stranger - Mukou Hadan (1) Viper's Creed (1) Wallpaper (1) White Album (1) Z-Mazinger (1) Zettai Heiwa Daisakusen (1) a channel (1) ame to shoujo to watashi no tegami (1) anemone (1) aniplex (1) another (1) arete hime (1) askeri (1) detective conan (1) figür (1) flcl (1) fruits basket (1) fumiko no kokuhaku (1) fushigi yuugi (1) gainax (1) ghibli müzesi (1) goro miyazaki (1) hiiro no kakera (1) iblard jikan (1) inoue naohisa (1) inu x boku SS (1) japonya (1) josei (1) kill me baby (1) koisento (1) lucky star (1) mashiro no oto (1) mimi wo sumaseba (1) monster (1) neon genesis evangelion (1) out of sight (1) oyun (1) recorder to randoseru (1) sayonara zetsubou sensei (1) seiyuu (1) shaft (1) shitsuren chocolatier (1) sinema (1) smut (1) sora no woto (1) the pillows (1) tokyo (1) tokyo marble chocolate (1) un-go (1) vinland saga (1) watashi ni xx shinasai (1) yamanade (1) yuki kajiura (1) zero no tsukaima (1)