5 Mart 2012 Pazartesi

UN-GO {indie dedektiflik ve bukleler ♥}


Un-Go 2011 sonbahar dönemi animelerinden yani yeni sayılabilecek bir yapım. Animenin yapımcısı Bones, zaten karakteristik çizim tarzından da belli oluyor. Özellikle Darker than Black'e oldukça benziyor (çizimin yanında atmosfer olarak da). Ancak bu sefer çok fazla aksiyon sahnesi yok, daha çok olay yeri inceleme olarak mekanlarda bulunacağız.

Anime tam olarak gizem türünde. Aksiyon veya romantizm öğeleri oldukça kısıtlı (hatta yok gibi). Benzeri animelerde olduğu gibi 2-3 bölüm sürecek olayların çözümüyle (bu animede genellikle cinayet) uğraşıyoruz. Japonya'da Detective Conan'ın hakimiyetinden dolayı detektiflik animesi türünde pek yapım göremiyorduk. Bu açıdan Un-Go benim açlığımı giderecek bir yapım oldu açıkçası. (Asuka: Allah gözünü doyursun. 1826318263 bölüm Conan seyrettin zaten.) (Marisa: Bu türde hep aynı adamın yapıtlarını izleyince bir süre sonra  adamın mantığını anlamaya başlıyorsun o yüzden bayadan beri ara vermiştim.)



Animenin işleyişi belli; ilk olarak olayın yani cinayetin gerçekleşmesine tanık oluyoruz, daha sonra olay ile ilgili ipuçları toplayıp kişilerle konuşuyoruz en sonunda ise olayın nasıl gerçekleştiğini ve suçluyu açıklıyoruz.



İlk kısımlar oldukça güzel, anime biraz karamsar bir geleceği konu alıyor. Japonya'da terör veya bombalama gibi sorunlar var ancak bu olayların neden başladığı ile ilgili herhangi bir fikrimiz yok sadece yakın geçmişte bir savaş olduğunu biliyoruz. Animede iki tane detektifimiz var biri ana karakterimiz Yuuki Shinjuurou; kendisi olay yerlerine giderek bizzat araştırma yaparken diğer detektif Rinroku ise hakimiyetindeki network sistemi ile etraftaki kameralara erişerek olayları araştırıyor. Burada iki detektif arasında felsefe farkını da görüyoruz. Yuuki her durumda suçlu olan kişiyi yakalamaya çalışırken, Rinroku ise daha siyasi veya ekonomik açıdan daha kâr getirecek şekilde olayları yorumluyor. Yani indie çalışan ile gözünü para bürümüş şirket yöneticisi gibi bir durum görebiliriz.

İşte ana karakterimiz Yuuki Shinjuurou ve yardımcısı Inga
Olayların çözümüne gelince ise durum değişiyor. Çünkü bazı bölümlerinde açıklama kısımları inanılmaz hızlı. 2 dakikalık bir sürede o kadar çok şey açıklanıyor ki neler oldu ya dediğim olmuştu izlerken. Bölümler ilerledikçe olayların karmaşıklığı dolayısıyla olayları anlamak da bir o kadar zorlaşıyor.

Atmosfer oldukça güzel, hele hapishanede geçen arc neredeyse bir sinema filmi kadar ayrı bir atmosfere sahipti. Karanlık bir atmosfer üzerinden konu işlenmiş ancak doğa üstü olaylar bazen can sıkabilir. Animede nedense özel güçlere sahip canlılar var mesela ana karakterin yanındaki kadın her case için bir kişiye cevaplaması zorunda olduğu bir soru sorabiliyor. Benim hoşuma gitmedi, böyle detektiflik serilerinde doğa üstü olayların bulunmamasını tercih ederim ancak o kadar da göze batmıyor bu durum.

Şu kızın (Rie Kaishou) saçlarını bayağı beğeniyorum. 
Son olarak bölüm 7-8 için ayrı bir paragraf açmak istedim. Son yıllardan izlediğim en iyi anime bölümlerinden biri idi serinin diğer bölümlerini izlemeden bile ayrı olarak izlenebilir.

(Asuka: Marisa'nın bukle fetişi var, kabullendik artık. Madoka yayındayken (Bkz. Tomoe Mami), bunların adı ne,  nasıl yapılıyor, öyle durur mu gerçekte de gibi sorulara çok maruz kaldım. Hayırlısıyla bir bukleli bulup omiai düzenleyeceğim.)
(Marisa: Tamam bekliyorum ^^)

4 yorum:

  1. Ana karakteri beğendim. Konu da güzelmiş.
    Yani ben bu diziyi listeme ekliyorum arkadaş. :D

    Teşekkürler. ^^

    YanıtlaSil
  2. "indie dedektiflik" ve DTB benzetmesi tam isabet yapan tanımlar olmuş. Niye benim aklıma gelmedi diye hayıflanıyorum :) Serinin öncesini anlatan bir de film çekildi ama biz garibanlara ulaşması herhalde birkaç ay daha sürer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olayların başlangıcını anlatan film olması iyi olmuş baya merak ettiğim noktalar vardı. Yorumların için teşekkürler^^

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategoriler

Anime (103) shounen (58) Komedi (33) Manga (29) dram (28) aksiyon (26) Slice of Life (23) doğaüstü (18) Bleach (16) Haber (16) shoujo (16) düşlem (13) gizem (13) Nichijou (11) Seinen (10) macera (10) korku (9) Kyoto Animation (8) Zombie Loan (8) Light Novel (7) Müzik (7) OST (7) bilim kurgu (6) kış 2012 (5) Binchou-tan (4) Harem (4) Kyou Kara Maoh (4) Natsume Yuujinchou (4) ToraDora (4) froth-bite (4) mecha (4) Ecchi (3) Puella Magi Madoka Magica (3) Shakugan no Shana II (3) Tarihi (3) hayao miyazaki (3) mahou shoujo (3) Baka to Test (2) Danshi Koukousei no Nichijou (2) Fangirling (2) Ika Musume (2) Kurenai (2) Kurogane no Linebarrel (2) Maria+Holic (2) OVA (2) Shugo Chara (2) Skip Beat (2) Takvim (2) Tegami Bachi (2) Toshokan Sensou (2) bishounen (2) ef - a tale of memories (2) isao takahata (2) psikolojik (2) rinne no lagrange (2) studio ghibli (2) AAA (1) Adarushan no Hanayome (1) Akagami no Shirayuki Hime (1) Akikan (1) Akuma to Dolce (1) Allison to Lillia (1) Anket (1) Ashita no Yoichi (1) Azumanga Daioh (1) Baby Princess (1) Birdy the Mighty (1) Bokura Wa Itsumo (1) Chi's Sweet Home (1) Double Arts (1) Eensy Weensy Monster (1) Freedom (1) Fullmetal Alchemist (1) Genji Monogatari Sennenki (1) Genshiken (1) Gosick (1) Hakushaku to Yousei (1) Hana to Akuma (1) Hetalia Axis Powers (1) Hidamari Sketch (1) Honey Hunt (1) Hoshi wa Utau (1) Inuyasha (1) Itazura na Kiss (1) Junk Town (1) Kamisama Dolls (1) Kemono no Souja Erin (1) Kigeki (1) Kiniro no Corda (1) Koibana Koiseyo Hanabi (1) Konnichiwa Anne (1) Koukaku no Regios (1) Kurokami (1) Kuroshitsuji (1) Kyou Koi wo Hajimemasu (1) Kyousogiga (1) Last Exile (1) Lovely Complex (1) Mahou Tsukai ni Taisetsu na Koto - Natsu no Sora (1) Maria-sama ga Miteru (1) Muv-Luv (1) Nodame Cantabile (1) Number (1) Nurarihyon no Mago (1) OAV (1) ONA (1) Otoyomegatari (1) Planetes (1) Psyren (1) RideBack (1) Romantik (1) Sangatsu no Lion (1) Sekai Meisaku Gekijou (1) Sekirei (1) Shout (1) Shuhei Kita (1) Sket Dance (1) Soul Eater (1) Sousei no Aquarion (1) Special A (1) Stranger - Mukou Hadan (1) Viper's Creed (1) Wallpaper (1) White Album (1) Z-Mazinger (1) Zettai Heiwa Daisakusen (1) a channel (1) ame to shoujo to watashi no tegami (1) anemone (1) aniplex (1) another (1) arete hime (1) askeri (1) detective conan (1) figür (1) flcl (1) fruits basket (1) fumiko no kokuhaku (1) fushigi yuugi (1) gainax (1) ghibli müzesi (1) goro miyazaki (1) hiiro no kakera (1) iblard jikan (1) inoue naohisa (1) inu x boku SS (1) japonya (1) josei (1) kill me baby (1) koisento (1) lucky star (1) mashiro no oto (1) mimi wo sumaseba (1) monster (1) neon genesis evangelion (1) out of sight (1) oyun (1) recorder to randoseru (1) sayonara zetsubou sensei (1) seiyuu (1) shaft (1) shitsuren chocolatier (1) sinema (1) smut (1) sora no woto (1) the pillows (1) tokyo (1) tokyo marble chocolate (1) un-go (1) vinland saga (1) watashi ni xx shinasai (1) yamanade (1) yuki kajiura (1) zero no tsukaima (1)