16 Ekim 2012 Salı

Detective Conan {Meitantei Conan}

Serimizin ana karakteri Kudo Shinichi, liseye giden mystery hastası bir gençtir. Birkaç olayda polise yardım edip olayı çözümlediği için ünlü olmuş ve ismi gerek polis çevresinde gerek okulda yaygın olarak bilinmektedir. Liseli detektif olarak bilinen Kudo, çocukluktan arkadaşı Ran ile lunaparkta iken bir cinayet olur. Üstün gözlem ve analiz yeteneği ile Kudo olayı çözümler ancak bu olayın hemen akabinde parkın arka tarafında siyah elbiseli iki kişinin bir çanta dolusu parayı teslim aldığını görür. Bu olayı uzaktan gözlemleyip polise haber verecekten 3. bir kişi tarafından farkedilir ve orada bayıltılır. Kudoyu öldürmek isterler ancak halka açık bir alan olduğu için vurmak yerine zehir vermenin daha mantıklı bir hareket olacağına karar verirler ve kendi geliştirdikleri APO4568 ilacını verip ortadan kaybolurlar. Ancak ilaç ana karakterimizi öldürmez, milyonda bir görülecek bir yan etki görülür ve 10 yaş gençleşmesine neden olur. Kudo artık 7 yaşındadır ve eski haline dönmek için bu siyah elbiseli adamların izini sürecektir. Bunun için kendisini Kudo'nun bir akrabası olarak tanıtır ve Ran'in detektif olan babasının yanında kalmaya başlar.

Serimizin ilk bölümü böylece bitiyor ve ana hikaye başlıyor. Ana karakter Kudo, kendisini Conan olarak tanıtır ve Ran'in babası ile cinayetleri çözmeye başlar. Tabi 7 yaşında bir çocuğun cinayet çözmesi garip olacağı için bir takım ekipmanlar kullanıp, Kogoro (Ran'ın babası) konuşuyormuş gibi yaparak olayları çözmeye başlar.

İlk çıktığında çizimler böyle idi sonradan baya değişime uğradı
Detective Conan 96 yılından beri devam eden bir seri (mangası da 94'ten beri yayınlanıyor). Japonya'da eskisi kadar olmasa bile halen oldukça izlenen bir seri. Genelde tvde izlenme oranında ilk 10lar yer alıyor. Hatta mangakanın yaşadığı şehirde "culturel renovation" adı altında Conan'ın iki küçük heykeli bile dikilmiş. Japonya hükümeti 2006 yılında çocuklar arası suçu azaltmak amacıyla direkt olarak devlet desteği altında Conan'ın özel bölümlerini yayınlanmasını sağladı. Anime filmleri bile iyi para sağlamış ki genelde anime filmleri pek izlenmez ghibli yapımı olmadığı sürece. 16. filmi bu ilkbaharda yayınlandı. Animesi ise şu sıralar 660. bölümlerde.
Seride her hafta işlenecek olaylar için cinayet yerine case(dava deyince tam uymuyor sanki) demeyi tercih ediyorum çünkü seride çok farklı olaylar işlenebiliyor. Bekleneceği gibi cinayet olayları serinin büyük bir kısmını kaplıyor. Bu olaylar bıçakla öldürme, tabanca ile vurma, iple boğma, zehirleme, sert bir cisimle vurma, uzaktan kafasına birşey düşürme, elektrik, yangın, araba aksanlarını bozma, trenden itme gibi çok farklı şekillerde olabiliyor. Cinayetlerin dışında banka soyma, otobüs kaçırma, fidye olayları, arabuluculuk, sahte para yapımı, banka hesabı soyma, kapkaç, kayıp insan bulunması, bombalama olayları ve bomba bulunması, istenilen bir nesnenin korunması, çökmüş bir alandan kurtulma tarzı çok başka alanlar hakkında da bölümler bulunmakta. Yani olaylar sadece bir cinayet-cinayetin çözümü olarak değil genel olarak polisin ilgilendiği bütün konularda olabiliyor.


Ana hikaye olarak söylenecek şey, ana hikayenin, case bölümlerinin yanında bonus olduğu. Yani ana karakterimiz ne olacak, acaba Ran ile ilişkileri ilerleyecek mi tarzı düşünceler ile seriyi izliyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz çünkü ana hikaye 3 yılda bir gıdım ancak ilerliyor. Yani ana hikaye için değil acaba bu haftaki case nasıl olacak tarzı düşüncelerle izlemek daha mantıklı.

Cinayet bölümlerinin işlenmesini inceleyecek olursak: İlk olarak Conan'ın (yanında Ran ile Kogoro da bulunuyor genelde) bulunduğu yere yakın bir yerde bir cinayet gerçekleşiyor (bu durumu sonradan inceleyeceğiz). Daha sonra Conan etraftaki delilleri toplamaya çevredeki insanlarla konuşmaya başlıyor. Yerince delil ve ipucu toplandığı zaman Conan "katil yoksa bu kişi mi?" diye klasik sözünü söyleyip artık yeterince ipucunun verilip bizim de katili bulabileceğimiz bilgisini veriyor. Daha sonra katil ve olayın nasıl gerçekleştiği açıklanıyor. Katilinde cinayeti neden gerçekleştirdiğini yani motivasyonunu anlatarak bölüm tamamlanıyor.

Elbette bu durum oldukça mantıksız; Conan nereye gitse bir cinayet işleniyor. Ama bu durumun tersi de oldukça sıkıcı olurdu bir cinayet var denilir Conan olay yerine gider ve delilleri toplamaya başlar. Bu tarz hikaye anlatımı oldukça sıkıcı olurdu bence böylesine uzun bir seri için. İkinci bir yöntem ise House gibi önce ana karakterlerden bağımsız olarak bölüm başlar cinayet olayına karışan kişiler gösterilir daha sonra ana karakterlerimizin olay yerine gelişi şeklinde yapılabilirdi. Aslında Conan'ın birkaç bölümü de böyle işleniyor ama yazarın kendi yöntemini daha çok sevdiği açık.

Seri kendi kendine de dalga geçiyor aslında mantıksız durumlarıyla. Polis ekibi bir süre sonra Kogoro'yu ölüm meleği diye adlandırıyor çünkü nereye gitse orda bir cinayet oluyor. Hatta bir bölümde Ran'ın okulunda cinayet olduğu zaman müfettiş "zavallı kız, kızın okuduğu okula bile cinayeti getirmiş bu adam" diyordu. Kogoro sürekli uyuduğu için "sleeping detective" lakabı takılıyor, bir bölümde ise bir uyku hapı firması ona reklam teklif ediyor.


Diğer animelerden farklı olarak normal bölümlerden daha uzun bölümler var. Bazı bölümler 40 dk lik (iki ayrı bölüm olanlar değil tek başına 2 bölüm uzunluğunda episode'lar var). Başlarda oldukça fazla sayıda var hatta 1.5 saatlik ve 2.5 saatlik bazı bölümler bile bulunmakta (345. bölümünü burdan anmak lazım). Ancak 400. bölümden itibaren bu tarz bölüm kalmıyor.

Ana hikaye bonus dedik, ancak bu kötü olduğu anlamına gelmiyor. Aksine serinin arc bölümleri diğer animelere oranla inanılmaz iyi. Polisiye türünde yanına yaklaşabilecek anime sayısı oldukça azdır. Ancak dediğimiz gibi 660 bölüm içinde bu bölümler 50-100 arasında değişiyor. Aslında serinin uzun olmasının söyle bir avantajı var bölümler story arc - filler episode tarzı ayrılmıyor. Bir case aniden ana hikayeye bağlanabiliyor bu yüzden story bölümleri denilebilecek bölümlerin sayısı kişiden kişiye değişebiliyor.


Serinin ne zaman biteceği belli değil. Mangaka bir röportajda serinin sonunu yazıp bir kasaya kitlediğini söylemiş. Ancak yakın gelecekte bir son görünmüyor. Röportajda başka ilginç bilgilerde var. Örneğin ilk başladığı zaman çocukları 3 kafa büyüklügünde çiziyormuş. İlerleyen yıllarda ise mangaka şimdiki çocukların artık kendi zamanına göre daha uzun olduğu farkedip 4 kafa boyutuna çıkarmış. En çok zorlandığı konu ise cesetlerin çizimi, çünkü çok basit çizerse bir cesedin vuruculu ve serinin atmosteri dağılır. Ancak çok ayrıntılı çizim yaparsa da çocukların da okuyabileceği bir seri olmaktan çıkacağı için bir denge tutturması oldukça zor oluyormuş. Rakip seri denilecek Kindaichi bu konuda oldukça sert, cinayet çizimleri ve olaylar oldukça karanlık çiziliyor ve bu seriyi sevenler Conan'ı bu konuda oldukça eleştirmekte. Mangaka'nın bir bölümündeki olayları düşünmesi 4 saat, 2 bölümlük özel bölümler için ise 20 saate yakın zaman ayırıyormuş. Bu kadar bölüm geçmesine rağmen halen başarıyla işine devam ediyor.


Uzun serilerin başına gelen sorunları Conan açısından incelersek. Açıkcası serinin 50 ile 200. bölümler arasında olayların daha orjinal olduğunu söylebiliriz. Ancak yine de sonraki bölümler ortalamanın üstünde kalmaya devam ediyor. Seride hiç flashback yok. Yani naruto gibi sadece önceki bölümlerle şu şu konuşmalar oldu tarzı uzatma taktikleri kullanılmıyor. Diğer serilerde var mı bilmiyorum ama Conan'da olan bir sorun seiyuuların artık yaşlanması. Kogoro'nun seiyuusu artık işi bırakacağı söylemişti ve son 50 bölümdür başka bir seiyuu seslendirmekte. Seslendirme ekibindeki bazı kişiler 80 yaşına yakın (Doktor Hakase).

Açılış kapanış şarkıları genelde çok kötü ancak arada güzellerde var. 25 şarkı arasından 6-7 tanesinin güzel olduğunu söyleyebilir. Tabi bu kişisel bir değerlendirme.


Çizimlere gelirsek, ben çizim tarzısı oldukça seviyorum çünkü serinin atmosferine oldukça uyum sağlıyor. Yeni nesil animelerin aksine parlak renkler yerine mat bir tonlama var. Karakter çizimleri de abartılı değil. Çizimler 100. bölümden itibaren oldukça değişiyor ondan önceki bölümlerde göz ve kulak çizimleri oldukça komik.

Müzikler serinin atmosferi ile uyum içinde. Birde her filmin başında ana tema müziğinin farklı bir arajmanı var onları dinlemesi de ayrı bir keyifli. Genelde sax ile çalınan şarkılar var. Müziklerin kullanımı genelde başarılı çünkü müzikler her zaman kullanılmıyor. Çogu zaman arka planda müzik yok belirli anlarda müzik giriyor.

Detective Conan'a alanında çok rakibi olduğunu söyleyemeyiz. Kindaichi Files ilk çıktığında oldukça popüler idi ancak uzun yıllar önce seri sona erdi. Un-go gibi kısa yapımlar gördük son yıllarda ancak Conan'ın alanını domine ettiğini söyleyebiliriz. Mystery sevenlere rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir seri Detective Conan (ve uzun yıllarda böyle devam edecek gibi görünüyor).

2 yorum:

  1. bir şey soracağım. ben animenin bütün bölümlerini izlemekistiyorum fakat hiçbiryerde 94 ten fazlası yok izleyebileseğim biyer varsa lütfen adresini verin...

    YanıtlaSil
  2. ir şey soracağım. ben animenin bütün bölümlerini izlemekistiyorum fakat hiçbiryerde 94 ten fazlası yok izleyebileseğim biyer varsa lütfen adresini verin...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategoriler

Anime (103) shounen (58) Komedi (33) Manga (29) dram (28) aksiyon (26) Slice of Life (23) doğaüstü (18) Bleach (16) Haber (16) shoujo (16) düşlem (13) gizem (13) Nichijou (11) Seinen (10) macera (10) korku (9) Kyoto Animation (8) Zombie Loan (8) Light Novel (7) Müzik (7) OST (7) bilim kurgu (6) kış 2012 (5) Binchou-tan (4) Harem (4) Kyou Kara Maoh (4) Natsume Yuujinchou (4) ToraDora (4) froth-bite (4) mecha (4) Ecchi (3) Puella Magi Madoka Magica (3) Shakugan no Shana II (3) Tarihi (3) hayao miyazaki (3) mahou shoujo (3) Baka to Test (2) Danshi Koukousei no Nichijou (2) Fangirling (2) Ika Musume (2) Kurenai (2) Kurogane no Linebarrel (2) Maria+Holic (2) OVA (2) Shugo Chara (2) Skip Beat (2) Takvim (2) Tegami Bachi (2) Toshokan Sensou (2) bishounen (2) ef - a tale of memories (2) isao takahata (2) psikolojik (2) rinne no lagrange (2) studio ghibli (2) AAA (1) Adarushan no Hanayome (1) Akagami no Shirayuki Hime (1) Akikan (1) Akuma to Dolce (1) Allison to Lillia (1) Anket (1) Ashita no Yoichi (1) Azumanga Daioh (1) Baby Princess (1) Birdy the Mighty (1) Bokura Wa Itsumo (1) Chi's Sweet Home (1) Double Arts (1) Eensy Weensy Monster (1) Freedom (1) Fullmetal Alchemist (1) Genji Monogatari Sennenki (1) Genshiken (1) Gosick (1) Hakushaku to Yousei (1) Hana to Akuma (1) Hetalia Axis Powers (1) Hidamari Sketch (1) Honey Hunt (1) Hoshi wa Utau (1) Inuyasha (1) Itazura na Kiss (1) Junk Town (1) Kamisama Dolls (1) Kemono no Souja Erin (1) Kigeki (1) Kiniro no Corda (1) Koibana Koiseyo Hanabi (1) Konnichiwa Anne (1) Koukaku no Regios (1) Kurokami (1) Kuroshitsuji (1) Kyou Koi wo Hajimemasu (1) Kyousogiga (1) Last Exile (1) Lovely Complex (1) Mahou Tsukai ni Taisetsu na Koto - Natsu no Sora (1) Maria-sama ga Miteru (1) Muv-Luv (1) Nodame Cantabile (1) Number (1) Nurarihyon no Mago (1) OAV (1) ONA (1) Otoyomegatari (1) Planetes (1) Psyren (1) RideBack (1) Romantik (1) Sangatsu no Lion (1) Sekai Meisaku Gekijou (1) Sekirei (1) Shout (1) Shuhei Kita (1) Sket Dance (1) Soul Eater (1) Sousei no Aquarion (1) Special A (1) Stranger - Mukou Hadan (1) Viper's Creed (1) Wallpaper (1) White Album (1) Z-Mazinger (1) Zettai Heiwa Daisakusen (1) a channel (1) ame to shoujo to watashi no tegami (1) anemone (1) aniplex (1) another (1) arete hime (1) askeri (1) detective conan (1) figür (1) flcl (1) fruits basket (1) fumiko no kokuhaku (1) fushigi yuugi (1) gainax (1) ghibli müzesi (1) goro miyazaki (1) hiiro no kakera (1) iblard jikan (1) inoue naohisa (1) inu x boku SS (1) japonya (1) josei (1) kill me baby (1) koisento (1) lucky star (1) mashiro no oto (1) mimi wo sumaseba (1) monster (1) neon genesis evangelion (1) out of sight (1) oyun (1) recorder to randoseru (1) sayonara zetsubou sensei (1) seiyuu (1) shaft (1) shitsuren chocolatier (1) sinema (1) smut (1) sora no woto (1) the pillows (1) tokyo (1) tokyo marble chocolate (1) un-go (1) vinland saga (1) watashi ni xx shinasai (1) yamanade (1) yuki kajiura (1) zero no tsukaima (1)