18 Kasım 2011 Cuma

Baka to Test to Shoukanjuu {sezon 1 & 2 inceleme}


Baka to Test, Inoue Kenji'nin yazdığı ilk light noveldir. Seri belli bir başarı elde edince anime ve manga adaptasyonları piyasaya sürüldü. Yazı anime hakkında olacak, manga hakkında kısaca bahsedecek olursak ayda bir chapter çıkıyor yaklaşık 30 sayfa kadar ancak düzenli çeviren bir grup ne yazık ki henüz çıkmadı.

{Asuka not: Baka-Tsuki 2009'da Light Novel'ı çevirmeye başlamıştı ve yavaş yavaş ilerliyor. Şu an ilk Vol 1 -Vol 3,5 arası full ingilizce olarak okunabilir. Ama LN animeyle aynı örgüde ilerlemiyor.}

Baka to Test'in yapımcısı Silver Link. Pek bilinen bir yapımcı değil çünkü daha önceden yardımcı stüdyo olarak çalışıyordu. Baka to Test ilk ciddi yapımlarından olduğu söylenebilir. 2011 sonbahar döneminde de C3 isimli animeyi yapıyor.

Anime daha çok okul komedisi türünde. Tabii ki beklenildiği gibi aşk ve biraz da aksiyon unsurları da yer alıyor.


Animenin konusuna geçecek olursak, hikayemizin geçtiği okulda sınıfların belirlenmesi için yeni bir sistem kullanılmasına karar verilir. Bu sisteme göre öğrenciler ilk olarak bir sınıf belirleme sınavı benzeri bir sınava girip sonucuna göre sınıflara dağılırlar. Asıl yenilik ise bundan sonrası, sınıflardaki öğrenciler artık sınıfını değiştiremez ancak başka bir sınıfa savaş açabilir. Eğer derecesi düşük olan sınıf, üst sınıfı yenerse bu iki sınıf dersliklerini değiştiriyorlar. Tabi ki derslikler de buna göre düzenlenmiş; en iyi sınıfta laptoplar, koltuk takımları varken en düşük sınıfta ise sıra yerine karton kutular kullanılmakta. Ana karakterimiz Yoshii de ilk sınavdan sonra en kötü sınıf olan F sınıfına düşer ve hikaye başlar.



Savaş dediğim aslında o kadar da ciddi değil daha çok oyun gibi (aslında gameboydaki pokemon oyunun aynısı olduğu söyleyebilirim). Her ögrenci seçtikleri derse göre bir summon oluşturuyor (kendisinin chibi hali). O an orda bulunan öğretmenin branşına göre hitpoint'i hesaplanarak bu chibiler savaşmaya başlıyorlar ve sonunda canı sıfıra inen kaybediyor (savaş esnasında test çözerek topladıkları puanları kaybediyorlar).


Anime ilk artısını burdan alıyor; aksiyon unsurları direkt olarak okul konseptine yerleştirildiği için iki farklı yaşam veya sabahları okula gidiyorum akşamları dünyayı kurtarıyorum tarzı bir yaklaşım içine hiç girilmemiş. Böylece aksiyon ve okul bölümleri diye birbirinden farklı bölümler yerine birbirinin içine geçmiş school live-action parçaları yer alıyor.

Karakter konusuna gelecek olursak başarılı ve başarısız olduğu taraflar var. Karakterler aslında klişe ama yine de başarılı. Karakterlerin geçmişlerinin işlendiği bölümler oldukça güzel neden şu anki davranışları yapıyorlar oldukça iyi işlenmiş. Ancak burada başka bir sorun çıkıyor bazı karaktere çok değinilirken bazı karakter hakkında çok az bilgi var (aslında hakkını yememek lazım light novel halen devam ediyor yani ilerde açıklanacak bilgilerde olabilir). Mesela Minami hakkında her şeyi biliyorken fotoğraf çeken karakter hakkında (Mitsurini miydi?) hiçbir bilgi yok.

{Asuka not: Asıl adı Kouta Tsuchiya, Mitsuriini sapıklığından dolayı aldığı bir lakab. Aynı zamanda animedeki en çok kan kaybeden karakter.}

Ana karaktere değinecek olursak öyle çok zeki değil (direkt olarak aptal yazamadım), olayları çözmesi falan zaman alıyor. Zaten konuyu ana karakter ilerletmiyor genelde olayların akışına kapılıyor. Ana karakter dışında en çok dikkat çeken karakter Hideyoshi, kendisi şimdiye kadar gelmiş en başarılı trap karakter. Animedeki esprilerin neredeyse yarısını onun üzerinden oluyor.


Can sıkan bir detay heyecanlanınca burundan kan çıkması (gerçi bunda püskürüyor böyle Maria Holic'teki gibi) olayının abartılması. Genelde yerinde kullanılmış olsa da bazen çok kullanılması can sıkmaya başlıyor.

Animenin ilk sezonunda hikaye çok ilerlemiyor daha çok komedi üzerinde odaklanmış. İkinci sezon ise daha az komedi var, daha çok karakter gelişimleri üzerinde duruluyor (yine de komedisi oldukça iyi). Bir de ilk sezonda oldukça fazla sayıda gönderme var hatta bu bakımdan ilk sezona parodi kısmının ağır bastığını söyleyebiliriz. Ancak ikinci sezonda bu hiç yok veya tek tük yer alıyor. İki sezon arasında ise 2 bölümlük bir festival ovası var sezonlar kadar iyi olmasa da ortalama denebilir.

{Asuka not: İlk sezonun sonunda geniş bir EVA referansı ve 8. bölümde de kısa bir Code Geass referansı var.



Burada 02:31'e kadar orijinal EVA sahnesi ardından Yoshii'nin "otoosan!" sahnesini göreceksiniz.



Ve karakterlerin birbirleriyle olan ilişkisi hakkında az-çok fikir verebilecek eğlenceli bir bölüm: The King Game in Fumizuki Academy.}

Görüntü ve animasyon konusunda anime oldukça yeterli. Farklı bir renklendirme  tekniği var, örneğin gölgelendirmelerde mangalardaki gibi benekleme efekti kullanılmış bazı yerlerde. Karakter çizimleri oldukça canlı göze hoş geliyor. Asıl başarılı olduğu alan ise bilgisayar efekti ve açıklamaların kullanılması. Savaş sırasında veya geçişlerde kullanılan yazılar çok başarılı. Aralarda çıkan 3D efektlerde oldukça güzel yapılmış. Yuuji ile Yoshii arasındaki konuşmaların bazen kara kalem çizim haline gelmesi gibi hoş detaylarda bulunuyor.


Soundtrack için tam ortalama diyebiliriz akılda kalıcı bir parça yok ama kulağı da  tırmalamıyor. Seslendirme konusunda söyleyeceğim ilk defa bir erkek karakterin seslendirmesi bu kadar dikkatimi çekti ana karakteri seslendiren çok başarılı. Diğer karakterlerde de herhangi bir uyumsuzluk görünmüyor.

İlk anime light novel'in ilk 4 volume'unu kapsamıştı ikincisi ise 4-8 arasını kapsadı. Şu an light novel'in 10 volume' u yayında ilerleyen yılda yeni bir animesinin geleceğine kesin gözüyle bakabiliriz.

Baka to Test to Shoukanjuu Ni! Kapanış:

4 yorum:

  1. izlediğim en gereksiz anime serisi olmasına rağmen çok eğlenceliydi...
    özellikle hideyoshi nin sahnelerine bayıldım resmen....XD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece gülmek için seyredilecek bir şey :)) esprilerin ve komedinin yanında diğer serilere olan göndermeleri ve animasyon tarzını da beğenmiştim :)

      Sil
  2. I enjοy ωhat yоu guуs аrе up
    too. This kinԁ of сleveг work and exposure!
    Keep up thе great works guyѕ I've added you guys to my personal blogroll.

    Also visit my web-site - Watch Red Widow Season 1 Episode 4 The Escape Online Free Stream

    YanıtlaSil
  3. Beni çok güldüren animelerden moral bozuksa birebirdir. Fakat bir şey sormak istiyorum bu King oyunu hangi bölümden bunu izlediğimi hatırlamıyorum da...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategoriler

Anime (103) shounen (58) Komedi (33) Manga (29) dram (28) aksiyon (26) Slice of Life (23) doğaüstü (18) Bleach (16) Haber (16) shoujo (16) düşlem (13) gizem (13) Nichijou (11) Seinen (10) macera (10) korku (9) Kyoto Animation (8) Zombie Loan (8) Light Novel (7) Müzik (7) OST (7) bilim kurgu (6) kış 2012 (5) Binchou-tan (4) Harem (4) Kyou Kara Maoh (4) Natsume Yuujinchou (4) ToraDora (4) froth-bite (4) mecha (4) Ecchi (3) Puella Magi Madoka Magica (3) Shakugan no Shana II (3) Tarihi (3) hayao miyazaki (3) mahou shoujo (3) Baka to Test (2) Danshi Koukousei no Nichijou (2) Fangirling (2) Ika Musume (2) Kurenai (2) Kurogane no Linebarrel (2) Maria+Holic (2) OVA (2) Shugo Chara (2) Skip Beat (2) Takvim (2) Tegami Bachi (2) Toshokan Sensou (2) bishounen (2) ef - a tale of memories (2) isao takahata (2) psikolojik (2) rinne no lagrange (2) studio ghibli (2) AAA (1) Adarushan no Hanayome (1) Akagami no Shirayuki Hime (1) Akikan (1) Akuma to Dolce (1) Allison to Lillia (1) Anket (1) Ashita no Yoichi (1) Azumanga Daioh (1) Baby Princess (1) Birdy the Mighty (1) Bokura Wa Itsumo (1) Chi's Sweet Home (1) Double Arts (1) Eensy Weensy Monster (1) Freedom (1) Fullmetal Alchemist (1) Genji Monogatari Sennenki (1) Genshiken (1) Gosick (1) Hakushaku to Yousei (1) Hana to Akuma (1) Hetalia Axis Powers (1) Hidamari Sketch (1) Honey Hunt (1) Hoshi wa Utau (1) Inuyasha (1) Itazura na Kiss (1) Junk Town (1) Kamisama Dolls (1) Kemono no Souja Erin (1) Kigeki (1) Kiniro no Corda (1) Koibana Koiseyo Hanabi (1) Konnichiwa Anne (1) Koukaku no Regios (1) Kurokami (1) Kuroshitsuji (1) Kyou Koi wo Hajimemasu (1) Kyousogiga (1) Last Exile (1) Lovely Complex (1) Mahou Tsukai ni Taisetsu na Koto - Natsu no Sora (1) Maria-sama ga Miteru (1) Muv-Luv (1) Nodame Cantabile (1) Number (1) Nurarihyon no Mago (1) OAV (1) ONA (1) Otoyomegatari (1) Planetes (1) Psyren (1) RideBack (1) Romantik (1) Sangatsu no Lion (1) Sekai Meisaku Gekijou (1) Sekirei (1) Shout (1) Shuhei Kita (1) Sket Dance (1) Soul Eater (1) Sousei no Aquarion (1) Special A (1) Stranger - Mukou Hadan (1) Viper's Creed (1) Wallpaper (1) White Album (1) Z-Mazinger (1) Zettai Heiwa Daisakusen (1) a channel (1) ame to shoujo to watashi no tegami (1) anemone (1) aniplex (1) another (1) arete hime (1) askeri (1) detective conan (1) figür (1) flcl (1) fruits basket (1) fumiko no kokuhaku (1) fushigi yuugi (1) gainax (1) ghibli müzesi (1) goro miyazaki (1) hiiro no kakera (1) iblard jikan (1) inoue naohisa (1) inu x boku SS (1) japonya (1) josei (1) kill me baby (1) koisento (1) lucky star (1) mashiro no oto (1) mimi wo sumaseba (1) monster (1) neon genesis evangelion (1) out of sight (1) oyun (1) recorder to randoseru (1) sayonara zetsubou sensei (1) seiyuu (1) shaft (1) shitsuren chocolatier (1) sinema (1) smut (1) sora no woto (1) the pillows (1) tokyo (1) tokyo marble chocolate (1) un-go (1) vinland saga (1) watashi ni xx shinasai (1) yamanade (1) yuki kajiura (1) zero no tsukaima (1)